Крвави 17.фебруар, комеморативни скуп у спомен стрељанима

Комеморативни скуп у спомен на стрељане становнике Бојника и Драговца одржан је 17.фебруара, на  дан стрељања, на спомен гробљу у Бојнику.

Прошло је 79 година од стрељања недужног народа Бојника и Драговца када су, у једном дану, Бугарски фашисти убили  више од 500 мештана, понајвише жена и деце, старих и немоћних људи. Према историјским подацима то је било око 90% становништва насеља Бојник и Драговац а међу стрељанима је било и око 90-торо деце, многа  још увек у наручју мајки. Због односа броја становника и броја стрељаних Бојник и Драговац су међу неколико највише пострадалих од фашиста у Другом Светском рату. На почетку комеморативног скупа минутом ћутања одата је пошта палим жртвама а затим je интонирана  химна „Боже правде“. Парастос жртвама фашистичког злочина служило је свештенство Јабланичког намесништва Српске Православне Цркве,Архијерејски намесник, Иван Марковић уз саслужење  пароха Бојничког, јереја Данила Николића и јереја из Лебана и Сијаринске Бање. Дејан Стојановић, заменик Председника општине Бојник, је прочитао „Повељу живих“,  а ученици ТШ“Бошко Крстић“ су прочитали прво и друго награђене песме на традиционалном 4. конкурсу „Крвави фебруар“.

Треће награђена песникиња Јелена Сарић, лично је прочитала своје стихове, док је поему „Слободанова тугованка и жал“ Милоша Милошевића Шике читала ученица Зорана Јовановић. Венце су положили преживели и потомци стрељаних, делегација Општине Бојник са Небојшом Ненадовићем на челу, делегација Војске Србије, Начелник Јабланичког управног округа, Милош Ћирић, представници суседних општина Лебане и Медвеђа, делегација Општинског одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912 до 1920, Клуба пусторечана из Ниша, православног удружења „Само слога Србина спашава“ из Лебана, Месних Заједница Бојник и Драговац…   Дом културе у Бојнику, у знак сећања на невине жртве стрељања житеља Бојника и Драговца, организовао је 4. књижевни конкурс „Крвави фебруар“ на који је ове године пристигло 39 песама од 32 песника. На конкурсу је узео учешће, али традиционално ван конкуренције, и Милош Милошевић Шика ове године са поемом „Слободанова тугованка и жал“. Награђени на конкурсу су Љиљана Терентић из  Смедерева, прво место за песму „Цена слободе“, Јован Бундала из Београда,за песму  „За опроштај Власту молим“ и Јелена Сарић из Власотинца, за песму „Крвави фебруар 1942“.